LEGO weetjes: LEGO is en blijft het meest gebruikte en bekendste speelgoed in Nederland. We beschouwen dit Deense goedje dan ook als een van de beste cadeaus om te geven aan je dochter, zoontje of aan je kleinkinderen. We hebben een aantal leuke feitjes op een rij gezet over dit heerlijke speelgoed.
Hoeveel LEGO sets zijn er op de wereld?
Het exacte aantal LEGO-sets dat wereldwijd beschikbaar is, is moeilijk vast te stellen, aangezien LEGO voortdurend nieuwe sets uitbrengt en oudere sets uit productie neemt. En het aantal wat wij vandaag noemen, dat klopt morgen al niet mer.
Er zijn echter duizenden LEGO-sets beschikbaar, variërend van kleine zakjes met enkele stukjes tot grote bouwpakketten voor complexe modellen.
Hoeveel soorten LEGO-blokjes zijn er?
LEGO heeft door de jaren heen verschillende soorten blokjes geproduceerd. Ook het totale aantal soorten LEGO blokjes is moeilijk vast te stellen, maar er zijn honderden verschillende ontwerpen. De bekendste en meest gebruikte LEGO-blokjes zijn de standaard 2×4 en 2×2 blokjes, maar er zijn ook vele andere vormen en maten beschikbaar.
Hoeveel kleuren LEGO zijn er?
LEGO biedt een breed scala aan kleuren voor hun bouwstenen. Hoewel het exacte aantal kleuren kan variëren afhankelijk van het tijdstip en de specifieke productlijn, zijn er doorgaans meer dan 50 verschillende kleuren beschikbaar, waaronder basis- en felle kleuren, metallics en speciale afwerkingen.
Hoeveel LEGO steentjes worden er per dag gemaakt?
Het precieze aantal LEGO-stenen dat dagelijks wordt geproduceerd, is niet openbaar bekendgemaakt. Het productieproces van LEGO is echter geavanceerd en efficiënt, met geautomatiseerde machines en een continue productie. LEGO produceert enorme hoeveelheden stenen om aan de wereldwijde vraag te voldoen, maar het specifieke dagelijkse productievolume kan alleen worden geschat.
Welke LEGO thema’s zijn er?
LEGO heeft verschillende thema’s voor hun sets, waardoor ze kunnen inspelen op de interessegebieden van kinderen en volwassenen. Enkele van de populaire LEGO-thema’s zijn:
- City (stedelijke omgeving, zoals politie, brandweer, enz.)
- Star Wars (gebaseerd op de Star Wars-films)
- Harry Potter (gebaseerd op de Harry Potter-boeken en -films)
- Ninjago (gebaseerd op een eigen LEGO-verhaal over ninja’s)
- Friends (gericht op meisjes, met sets gebaseerd op het dagelijks leven)
- Technic (geavanceerdere bouwsets met bewegende onderdelen en mechanische functies)
- Creator (sets waarmee verschillende modellen kunnen worden gebouwd)
- Architecture (replica’s van beroemde architecturale structuren)
- Ideas (gebaseerd op ideeën ingediend door LEGO-fans)
Dit is slechts een kleine selectie van de beschikbare LEGO-thema’s. Er zijn nog veel meer thema’s die LEGO in de loop der jaren heeft uitgebracht.
Wie is Ole Kirk Christiaensen?
Ole Kirk Christiansen, dat is de oprichter van van LEGO! Hij was timmerman en het eerste speelgoed dat hij maakte was ook niet de bouwblokjes die wij nu kennen. Ze begonnen als fabrikant van houten speelgoed in 1932 en in 1949 introduceerde hij de eerste plastic LEGO-bouwstenen. Ole Kirk Christiansen geloofde sterk in de kracht van creatief spel en de educatieve waarde ervan. Hij moedigde kinderen aan om hun verbeelding te gebruiken en hun eigen constructies te bouwen met LEGO-stenen. Zijn visie was dat LEGO kinderen zou helpen hun fijne motoriek, probleemoplossend vermogen en ruimtelijk inzicht te ontwikkelen.
Hoewel Ole Kirk Christiansen in 1958 overleed, heeft zijn nalatenschap voortgeleefd in de LEGO Group. Het bedrijf blijft innovatieve en creatieve bouwsets produceren die generaties lang plezier en leerervaringen bieden. De LEGO Group is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen, geliefd bij zowel kinderen als volwassenen over de hele wereld.
Nog meer LEGO weetjes
Wil je nog meer random weetjes weten? Gebruik deze lego weetjes spreekbeurt.
- Ieder jaar zouden er 45 biljoen LEGO steentjes gemaakt.
- LEGO bestaat dit jaar (2022) alweer 90 jaar!
- Wist je dat de naam LEGO speel goed (speelgoed) betekent. Het eerst Deense woord LEG betekent “speel” en het tweede Deense woord GODT betekent “goed”, Speel goed dus. Al is het meer in de zin van goed spelen dan van speelgoed.
- Het is trouwens niet bedacht door Ole Kirk Christiansen zelf. Hij kwam het idee op een beurs tegen; Kiddicraft Self-Locking Building Brick. Toen de bedenker hiervan zelfmoord pleegde kocht Ole de rechten en noemde het LEGO. Hij heeft het blokje nog wel verbeterd.
- LEGO heeft een geheime kluis. In deze kluis liggen alle geproduceerde LEGO sets, een waar museum dus. Ze noemen dit de Memory Lane en er staan meer dan 4800 producten (!) in. En ja, als je een bezoekje brengt aan het historisch LEGO museum dan kun je er zelf in kijken.
- Feitje LEGO Friends; dit thema bestaat sinds 2012 en is echt mega populair!!
- Als je alle LEGO stenen die in 2014 zijn geproduceerd achter elkaar legt, ga je 24 keer rond de aarde.
- Tijdens het kerstseizoen worden er 28 sets per seconde verkocht. Inderdaad, elke seconde. Dat is dus 1.680 per minuut, of 100.800 per uur. Best veel!
- Het populairste minifiguurtje is de politieagent. In 2017 zat hij al in 104 sets, in 41 uitvoeringen! Dit zijn vooral sets van LEGO City.
- De LEGO Groep maakt jaarlijks 306 miljoen banden. Hiermee zijn ze de grootste bandenmakers van de wereld.
- Gemiddeld heeft iedere persoon op de aarde 102 LEGO stenen. Voldoe jij een beetje aan het gemiddelde?!
- Er zijn ontzettend veel mogelijkheden met LEGO. Het ziet er simpel uit maar je kunt er alle kanten mee op. Als je zes LEGO blokjes neemt (4 bij 2 puntjes) dan kun je meer dan 915 miljoen verschillende combinaties maken.
- De LEGO-MOVIE was een enorm project. Niet alleen de figuurtjes zijn in de LEGO-fabriek vervaardigd, het hele landschap is gebouwd met LEGO-stukjes. Zelfs speciale effecten, zoals
water, laserstralen, explosies, ijs en rook zijn met LEGO-blokjes tot
stand gebracht.
Image by ta98mori